Blog

Kako zagađenje vazduha utiče na naš mozak?

Marquis Intelligence - Kako zagađenje vazduha utiče na naš mozak

Stručnjaci sa Harvarda su na panelu o uticaju zagađenja vazduha na ljudski mozak, razgovarali o povezanosti između zagađenja vazduha i demencije, učenja, mentalnog zdravlja i raspoloženja. Francesca Dominici, jedna od vodećih svetskih data naučnika koji proučavaju zdravstvene efekte finih čestica, istakla je da se sve više dokaza pojavljuje o tome kako izlaganje zagađenju vazduha povećava pojavu i progresiju Alchajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih neurokognitivnih oboljenja.

Postoji jasna veza između zagađenja vazduha, demencije, učenja, mentalnog zdravlja i raspoloženja

Pored spoljnjeg zagađenja vazduha, diskutovano je i o unutrašnjem zagađenju, kao i o fiziološkim putevima kojim čestice putuju u ljudskom telu. Joseph Allen je podvukao da je njegovo istraživanje pokazalo da unutrašnje zagađenje vazduha takođe utiče na mentalno zdravlje, često dovodeći do anksioznosti i suicidalnih ideja, posebno kod dece. Napomenuo je da je standard OSHA-e za zagađenje vazduha u radnim prostorima trenutno 5.000 mikrograma po kubnom metru, što je više od 500 puta veće od standarda za spoljni vazduh. Ovo je, kako je istakao, drastično zastarelo i nedopustivo visoko, a agencija nema ovlašćenje da postavi standarde izvan radnog okruženja, kao što su učionice, kancelarije i sl.

Značaj edukacije o zagađenju vazduha kroz program „Vazduh koji dišemo“

Maite Arce iz Hispanic Access Foundation je naznačila značaj edukacije o zagađenju vazduha u latino zajednicama kroz program „Vazduh koji dišemo“. Program je okupio građanske naučnike iz 12 zajednica koji su učili o zagađenju vazduha i kvalitetu vazduha, pri čemu su podaci prikupljeni putem senzora u crkvama kako bi se pratili lokalni nivoi zagađenja vazduha.

Diskusija je takođe obuhvatila nove regulative EPA-e o finim česticama, čiji je maksimalno dozvoljeni nivo prisustva u vazduhu standardom smanjen sa 12 na 9 mikro grama po kubnom metru (o ovoj promeni standarda možete više pročitati na linku). Iako je ovo pozdravljeno kao velika pobeda za poboljšanje javnog zdravlja, istaknuto je da ne postoji siguran nivo zagađenja česticama i da bi standard mogao biti niži.

Joseph Allen je konstatovao veliku razliku između zakonski obavezujućih ograničenja čestica na otvorenom i onih u zatvorenom prostoru, ističući nedostatak nacionalnog standarda za kvalitet vazduha u zatvorenim prostorima. Istaknuto je da dobro dizajnirane zgrade i visokokvalitetni filteri za vazduh mogu značajno poboljšati kvalitet vazduha unutar objekta.

Istaknuti su sledeći zaključci panela o uticaju zagađenog vazduha na mozak

Panelisti su zaključili događaj odgovorima na pitanje o tome šta bi promenili danas kako bi poboljšali kvalitet vazduha. Maite Arce je naglasila važnost uključivanje velikog broja naučnika, građana i volontera, dok je Joseph Allen naglasio potrebu za promenom standarda za dizajn i upravljanje zgradama. Francesca Dominici je predložila zatvaranje svih termoelektrana na ugalj, dok je Weisskopf predložio pooštravanje standarda EPA-e u smislu sniženja dozvoljenih graničnih vrednosti broja finih čestica u vazduhu.

Više o izveštaju sa ovog panela, kome su online prisustvovali predstavnici Marquis Intelligence-a, možete pronaći na sledećem linku.

author-avatar

Gordana Blagić

Gordana Blagić je suvlasnik i tehnički direktor preduzeća Marquis commerc-a. Raspolaže velikim praktičnim iskustvom na rešavanju problema vezanih za kvalitet vazduha, uključujući redukciju mikrobiološke, hemijske i fizičke kontaminacije iz vazduha.