Blog
8 činjenica zašto je ventilacija kuhinje bitna za zdravlje
Prilikom pripremanja, odnosno termičke obrade hrane, u kuhinji nastaju i supstance koje mogu biti štetne za čovekovo zdravlje. Zato je ventilacija kuhinje od ogromnog značaja za postizanje adekvatnog kvaliteta vazduha u vašem domu.
Otkriveno je da u procesima prženja ili pečenja hrane na roštilju nastaje do 200 hemijskih jedinjenja, čija vrsta i količina zavise od temperature obrade i sadržaja masti u hrani. Mogu se pojaviti u gasovitom obliku kao para ili kao aerosol, bez obzira o kojoj vrsti šporeta je reč.
Određena novonastala jedinjenja postaju toksikološki veoma kritična, jer imaju određena kancerogena i mutagena svojstva. To uključuje kratko lančane aldehide, kao što su formaldehid i akrolein. Dokazano je da se u nepovoljnim okolnostima pri pečenju sušenog mesa na temperaturama iznad 250°C formiraju nitrozamini, policiklični i aromatični ugljovodonici, koji izazivaju kancer. (Recknagel, Sprenger, Schramek: „Taschenbuch fur Heizung und Klimatechnik“, 3.6.11-1.2)
Šporeti su decenijama osnovni deo opreme kuhinja, ali nedavna istraživanja Nejta Seltenriha (Prečišćavanje vazduha: Emisije iz šporeta na gas i direktni zdravstveni efekti; Autor: Nejt Seltenrih; Publikacija: Perspektive za zdravlje životne sredine Volume 132, Issue 2 CID: 022001 https://doi.org/10.1289/EHP14180 ) otkrila su da oni nose skrivene opasnosti po zdravlje ljudi upravo zbog velike emisije čestičnog i hemijskog zagađenja u vazduhu. Studija posebnu pažnju posvećuje plinskim šporetima.
Izloženost ovim zagađujućim materijama može se smanjiti ventilacijom kuhinje. Obično za to služe kuhinjske nape tj. aspiratora, koji izvlače vazduh iz zone iznad šporeta i izbacuju ga u atmosferu. Evo zanimljivog pregleda onoga što treba da znate.
1. Hemijsko zagađenje u kuhinjskom vazduhu
Tokom spremanja hrane na plinskim šporetima, dolazi do neopaženog ispuštanja u vazduh određenih štetnih zagađujućih materija, ali ne samo od pripreme hrane, nego i od sagorevanja plina, što predstavlja veliki rizik po naše zdravlje.
Neke od supstanci koje se emituju tokom rada plinskih šporeta su: čestice (PMx), ugljen monoksid (CO), ugljen dioksid (CO2), azot dioksid (NO2), azot oksid (N2O), metan (CH4), pa čak i neke kancerogene supstance kao što su benzen (C6H6) i formaldehid (CH2O), ali i širok spektar lakoisparljivih organskih jedinjenja (VOC).
2. Alarm za kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru
Korišćenje plinskih šporeta može značajno povećati nivo zagađujućih materija u zatvorenom prostoru. To zagađenje čak može prekoračiti granice zdravstvene bezbednosti propisanih standardom kvaliteta spoljašnjeg vazduha. Pravilna ventilacija kuhinje je neophodna za borbu protiv zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru tokom pripreme hrane. Bolja ventilacija i prečišćavanje vazduha znači bolji kvalitet vazduha.
3. Nejednaka izloženost
Mnogim domovima nedostaje adekvatna ventilacija, što ostavlja ukućane, posebno u starijim stambenim zgradama ili stanovnike sa niskim primanjima, na milost i nemilost povećanom izlaganju zagađujućim materijama u zatvorenom prostoru.
Čak i zapremina unutrašnjeg prostora kuhinje, koja nema ventilaciju, utiče na koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu. Što je manja zapremina, viši je stepen zagađenja vazduha.
4. Problemi sa navikama u kuvanju
Bez obzira na vrstu šporeta, navike u kuvanju igraju značajnu ulogu u nivou zagađenja, što nas navodi da ponovo razmislimo o našoj kulinarskoj praksi i borbi za čistiji vazduh. Pripremanje i prženje hrane na visokoj temperaturi čini hranu manje zdravom, a dovodi do većeg zagađenja vazduha.
5. Uticaj na zdravlje
Uticaj emisije zagađujućih materija pri radu plinskih šporeta na zdravlje ljudi zavisi od različitih faktora, kao što su kvalitet ventilacije i zdravstveno stanje pojedinca, što zahteva dalja istraživanja. U svakom slučaju, ljudi sa zdravstvenim problemima, kao što su astma i opstruktivne bolesti pluća, su kao i deca osetljiviji na zagađenje vazduha tokom kuvanja.
6. Ugljenični otisak
Plinski šporeti ostavljaju veliki ugljenični otisak, od curenja metana do emisije CO i CO2, naglašavajući potrebu da se okrenemo čistijim tehnologijama kuvanja boreći se za zeleniju budućnost.
Ipak, ukoliko koristimo električnu energiju, moramo imati u vidu različite izvore energije iz kojih se ona dobija.
7. Rešenja za smanjenje štetnog izlaganja zagađenom vazduhu u kuhinji
Prvo i najvažnije, potrebna vam je odgovarajuća ventilacija za zdraviji vazduh u kući. To znači ventilacija sa integrisanim filterima i prečišćivačima vazduha, ako je moguće. Dalje, bezbednije je korišćenje električnih šporeta umesto plinskih. Indukcioni šporeti su inovativniji i moderniji, a s druge strane su ekološki prihvatljiviji za kuvanje i nude poboljšana kulinarska iskustva.
8. Svako zaslužuje čist vazduh
Neke zemlje razmišljaju o smanjenju upotrebe gasa, dok druge idu ka tome da ga sve više koriste, jer je gas bolje rešenje od biomase, ćumura i uglja. Kako god, svi zaslužuju čist vazduh i pristup čistijim rešenjima za kuvanje, bez obzira na prihode, stambeni status i odredište stanovanja. Ovo pojašnjava zašto je ventilacija kuhinje u domovima važna za naše zdravlje.
POGLEDAJTE TAKOĐE: Važnost kvaliteta unutrašnjeg vazduha u našim domovima
Tehnički direktor Marquis Intelligence-a, Gordana Blagić, već je pisala na ovu temu, a sve možete pročitati na linku.