Blog

Važnosti kvaliteta unutrašnjeg vazduha u našim domovima

Marquis Intelligence Važnosti Kvaliteta Unutrašnjeg Vazduha U Našim Domovima

Profesor sa Harvard univerziteta i direktor Harvard programa za zdrave zgrade Joseph Allen, D.Sc., MPH navodi da „Ljudi koji projektuju, upravljaju i održavaju našu zgradu imaju veći uticaj na naše zdravlje od lekara koji nas leče“.

S toga, arhitekte koje dizajniraju naše domove i enterijere bi trebalo da u prioritet stave rešenja za zdrav unutrašnji vazduh.

Vazduh čini 90% enterijera svakog doma. Ako imate sreće da doživite 80 godina, provešćete 55 godina u svom domu, udišući 8250 litara vazduha dnevno.

Iako svi mi želimo i mislimo da je vazduh u našem domu dobrog kvaliteta, to na žalost uglavnom nije tačno. Naime, unutrašnji vazduh je prema podacima Environmental Protection Agency, EPA uobičajeno 3-5 puta zagađeniji od spoljašnjeg, a pristup zdravom i kvalitetnom vazduhu na otvorenom luksuz je koji ima manje od 1% današnje svetske populacije, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, SZO.

Dakle, vazduh koji udišemo u zatvorenom prostoru direktno utiče na naše zdravlje i blagostanje. Investirajte u zdravije i srećnije okruženje kod kuće preduzimajući ove korake kako biste održali čist kvalitet unutrašnjeg vazduha.

Ne oklevajte da nas kontaktirate – za svaku podršku koja vam je potrebna. Marquis je prava adresa za sve Vaše potrebe u vezi sa unutrašnjim kvalitetom vazduha.

Šta sve možete učiniti da obezbedite zdravije i srećnije okruženje za sebe i svoju porodicu, detaljno možete pročitati u nedavno objavljenom članku na našem LinkedIn profilu, a slede kraće smernice:

🧹 Temeljno očistite svoj dom
Dobra higijena unutrašnjosti osnovni je faktor za čist unutrašnji vazduh.

🚫 Odbacite proizvode koji sadrže štetne i opasne materije
Izbegavajte opremu, nameštaj i proizvode za higijenu koji mogu štetiti kvalitetu unutrašnjeg vazduha. Odaberite ekološka sredstva za održavanje higijene, umesto hemijski agresivnih.

🌧️ Obratite pažnju na vlagu i buđ
Vlaga je osnov za stvaranje buđi, a buđ je opasna za vaše zdravlje.

🌷 Mudro birajte sobne biljke
Sobno bilje može povoljno uticati na kvalitet unutrašnjeg vazduha i ugodnost korisnika, ali treba voditi računa o njihovom odabiru, jer neke vrste mogu doprineti alergijskim reakcijama.

🪟 Provetravajte Vaš dom
Provetravanje je od krucijalne važnosti za dobar kvalitet unutrašnjeg vazduha, ali obratite pažnju na zagađenje spoljnog vazduha i zdravstvene preporuke u vezi sa tim.

🛠️ Održavanje HVAC sistema je važno
Ako imate centralizovani sistem ventilacije, ne preskačite preporučene servisne aktivnosti, jer one obezbeđuju efikasnost rada sistema i sprečavaju potencijalne probleme sa kvalitetom unutrašnjeg vazduha.

🍃 Redovna zamena filtera za vazduh
Redovno menjajte sve vrste filtera za vazduh u Vašem domu, bilo da se radi o centralnom sistemu ventilacije, kuhinjskoj napi, kućnom prečišćivaču vazduha ili sobnoj klimi. Ako je moguće, povećajte klasu filtracije u upotrebi.

🕯️ Izbegavajte sveće i osveživače
Treba izbegavati sve aktivnosti koja emituju lako isparljive organske materije (VOC) u prostoru, kao i bilo koju vrstu otvorenog plamena.

🫕 Budite pažljivi u kuhinji
Koristite šporete koji dovode do manje emisije (više o ovome možete pročitati i na našim prethodnim objavama). Manje pečenja, a više barenja i kuvanja hrane su bolji za Vaše zdravlje, a emituju manje čestica u vazduh.

💡 Istražite rešenja za kvalitet vazduha
Postoji mnogo tehnologija dostupnih za poboljšanje kvaliteta vazduha (IAQ). Posavetujte se sa profesionalcima kako biste identifikovali najbolja rešenja za Vaš dom.

Marquis Intelligence nudi personalizovanu pomoć kako biste postigli što čistiji i zdraviji unutrašnji vazduh u svom domu, jer jedino takvim pristupom može se adekvatno odgovoriti na sve specifične potrebe vašeg doma.