Blog

Međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo

Proglašen međunarodni dan čistog vazduha za plavo nebo

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 7. septembar proglasila Međunarodnim danom čistog vazduha za plavo nebo i on se danas obeležava po četvrti put. Plavo nebo pri tome simbolizuje sreću, mladalačku energiju i neograničene mogućnosti.

Imenovanje ovog dana je od izuzetnog značaja za region Zapadnog Balkana, a posebno za Srbiju, u kojoj je zagađenje vazduha često na alarmantnom nivou.

 

„Zajedno za čist vazduh“

Ovogodišnja tema ovog dana je „Zajedno za čist vazduh“, uz poziv svim zainteresovanima da daju svoj doprinos u zaštiti Zemljine atmosfere i obezbeđivanju zdravog vazduha za sve.

Čist vazduh je važan za zdravlje i svakodnevni život ljudi, dok je zagađenje vazduha najveći rizik za životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Zagađenje vazduha je globalni problem jer za vazduh ne postoje granice, a posledice tog zagađenja su dalekosežne. Zagađenje vazduha je jedan od glavnih uzroka smrti i bolesti. Dobro su dokumentovani i podaci da zagađen vazduh opterećuje privredu, jer smanjuje produktivnost i dodatno opterećuje sisteme zdravstvene zaštite.

 

99% svetske populacije udiše nebezbedan vazduh!

Na žalost, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) 99% svetske populacije živi na mestima gde nivo zagađenja spoljašnjeg vazduha premašuje bezbedonosne granice zagađujućih materija prema smernicama SZO.

I pored svega navedenog, zagađenje vazduha se još uvek ne prepoznaje, niti se tretira kao kriza javnog zdravlja. Ekonomski troškovi uticaja na zdravlje uzrokovanih zagađenjem vazduha su ogromni. U 2019. oni su iznosili preko 8,1 biliona dolara, odnosno 6,1% globalnog bruto društvenog proizvoda, BDP-a.

Profesor sa Harvard univerziteta Joseph Allen, D.Sc., MPH, koji je ujedno i direktor Harvard programa za zdrave zgrade, naglašava da se „većina čovekove izloženosti zagađenju spoljašnjeg vazduha dešava u zatvorenom prostoru”. On je tako vrlo slikovito opisao da spoljašnji vazduh ulazi u sve objekte zajedno sa zaprljanjem koje nosi i da se u unutrašnjem prostoru dodatno zagađuje čineći ga još opasnijim po čovekovo zdravlje.

S toga je od krucijalne važnosti obezbediti kvalitetan sistem ventilacije i prečišćavanja vazduha, pre svega u stambenom prostoru, gde čovek provodi najviše svog vremena.

 

Kako da obezbedite čist vazduh u vašem životnom i radnom prostoru?

Marquis Intelligence obezbeđuje inovativna tehnička rešenja sa premijum opremom za vrhunsku ventilaciju i prečišćavanje vazduha, prilagođena potrebama, željama i mogućnostima klijenata. Stvarajući bezbednu i zdravu atmosferu za kompanije, pojedince i njihove porodice, Marquis Intelligence aktivno daje svoj doprinos kreiranjem čistog vazduha u zatvorenim prostorima.

Mi iz Marquis Intelligence-a, kao eksperti za kvalitet vazduha, znamo kako vam možemo pomoći da za sebe i svoju porodicu obezbedite zdravo okruženje.