Blog

Alexander Marjanovic – arhitekta koji je prepoznao značaj kvaliteta vazduha u hotelskoj industriji

Alexendar Marjanovic - arhitekta koji je prepoznao značaj kvaliteta vazduha u hotelskoj industriji

Alexander Marjanovic, direktor dizajna u arhitektonskoj firmi ReardonSmith Architects u Londonu, ima pragmatičan i inovativan pristup projektovanju. Njegova posvećenost svakom klijentu i sagledavanje objekata sa stanovišta povećanja ugodnosti i blagodeti korisnika, uz poštovanje načela održivosti, daje nesvakidašnji sveobuhvatni kvalitet objekata izvedenih po njegovim projektima. Njegova okrenutost prirodi i otvorenost prema primeni novih tehnika, materijala i metoda, uz poštovanje svih gore navedenih načela, obezbeđuju gotovo neponovljivo pozitivno iskustvo ljudima koji borave u prostorima koje dizajnira.

Alexander smatra da su putovanja i istraživanja novog u prirodi ljudskog bića, a to se savršeno uklopilo sa najopsežnijim delom njegovog rada – HOTELIMA.

Upravo je Alexander bio pokretač primene nekonvencionalnog tehničkog rešenja obrade vazduha u The Beaumont Hotelu u Londonu. On je na CPD prezentaciji Gordane Blagić i Vladimira Janaćkovića u kancelariji ReardonSmidth Architects prepoznao sveobuhvatnu dobrobit od primene tehnike DBD – dielektričnog barijernog pražnjenja u sistemima za ventilaciju.

Svestan činjenice da čak 90% objekata koje dizajnira čini vazduh, koji ima ogroman uticaj na komfor i zdravlje korisnika, preuzeo je inicijativu da i u ovom segmentu pruži klijentima najbolje. Ideju primene DBD tehnologije nemačke kompanije Bioclimatic GmbH prezentovao je vlasnicima hotela Beaumont, koji su ideju prihvatili. Rešenje je primenjeno na svim centralnim sistemima za ventilaciju.

On je ovo rešenje, koje je izradio Marquis Intelligence, prijavio na konkurs The Brit List Avards 2022, a povodom dobijanja prve nagrade u kategoriji The Best in Tech, dao je intervju čije detalje možete pogledati ovde.