Blog

8 osnovnih činjenica o tome zašto je ventilacija u kuhinji bitna za zdravlje

Prilikom pripremanja, odnosno termičke obrade hrane, u kuhinji nastaju i supstance koje mogu biti štetne za čovekovo zdravlje.

Otkriveno je da u procesima prženja ili pečenja hrane na roštilju nastaje do 200 hemijskih jedinjenja, čija vrsta i količina zavise od temperature obrade i sadržaja masti u hrani. Mogu se pojaviti u gasovitom obliku kao para ili kao aerosol, bez obzira o kojoj vrsti šporeta je reč.

Određena novonastala jedinjenja postaju toksikološki veoma kritična, jer imaju određena kancerogena i mutagena svojstva. To uključuje kratko lančane aldehide, kao što su formaldehid i akrolein. Dokazano je da se u nepovoljnim okolnostima pri pečenju sušenog mesa na temperaturama iznad 250°C formiraju nitrozamini, policiklični i aromatični ugljovodonici, koji izazivaju kancer. (Recknagel, Sprenger, Schramek: „Taschenbuch fur Heizung und Klimatechnik“, 3.6.11-1.2)

Šporeti su decenijama osnovni deo opreme kuhinja, ali nedavna istraživanja Nejta Seltenriha (Prečišćavanje vazduha: Emisije iz šporeta na gas i direktni zdravstveni efekti; Autor: Nejt Seltenrih; Publikacija: Perspektive za zdravlje životne sredine Volume 132, Issue 2 CID: 022001 https://doi.org/10.1289/EHP14180 ) otkrila su da oni nose skrivene opasnosti po zdravlje ljudi upravo zbog velike emisije čestičnog i hemijskog zagađenja u vazduhu. Studija posebnu pažnju posvećuje plinskim šporetima.

Izloženost ovim zagađujućim materijama može se smanjiti korišćenjem ventilacije u kuhinji, obično uz pomoć kuhinjskih napa tj. aspiratora, koji izvlače vazduh iz zone iznad šporeta i izbacuju ga u atmosferu.  Evo zanimljivog pregleda onoga što treba da znate.

1. Hemijsko zagađenje u kuhinjskom vazduhu 

Tokom spremanja hrane na plinskim šporetima, dolazi do neopaženog ispuštanja u vazduh određenih štetnih zagađujućih materija, ali ne samo od pripreme hrane, nego i od sagorevanja plina, što predstavlja veliki rizik po naše zdravlje.
Neke od supstanci koje se tako emituju tokom rada plinskih šporeta su: čestice (PMx), ugljen monoksid (CO), ugljen dioksid (CO2), azot dioksid (NO2), azot oksid (N2O), metan (CH4), pa čak i neke kancerogene supstance kao što su benzen (C6H6) i formaldehid (CH2O), ali i širok spektar lakoisparljivih organskih jedinjenja (VOC).

2. Alarm za kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru 

Korišćenje plinskih šporeta može značajno povećati nivo zagađujućih materija u zatvorenom prostoru, preko granica zdravstvene bezbednosti propisanih standardom kvaliteta spoljašnjeg vazduha. Pravilna ventilacija je neophodna za borbu protiv zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru tokom pripreme hrane. Bolja ventilacija i prečišćavanje vazduha znači bolji kvalitet vazduha.

3. Nejednaka izloženost 

Mnogim domovima nedostaje adekvatna ventilacija, što ostavlja ukućane, posebno u starijim stambenim zgradama ili stanovnike sa niskim primanjima, na milost i nemilost povećanom izlaganju zagađujućim materijama u zatvorenom prostoru.

Čak i zapremina unutrašnjeg prostora kuhinje, koja nema ventilaciju, utiče na koncentraciju zagađujućih materija u vazduhu. Što je manja zapremina, viši je stepen zagađenja vazduha.

4. Problemi sa navikama u kuvanju

Bez obzira na vrstu šporeta, navike u kuvanju igraju značajnu ulogu u nivou zagađenja, što nas navodi da ponovo razmislimo o našoj kulinarskoj praksi i borbi za čistiji vazduh. Pripremanje i prženje hrane na visokoj temperaturi čini hranu manje zdravom, a dovodi do većeg zagađenja vazduha.

5. Uticaj na zdravlje

Uticaj emisije zagađujućih materija pri radu plinskih šporeta na zdravlje ljudi zavisi od različitih faktora, kao što su kvalitet ventilacije i zdravstveno stanje pojedinca, što zahteva dalja istraživanja. U svakom slučaju, ljudi sa zdravstvenim problemima, kao što su astma i opstruktivne bolesti pluća, su kao i deca osetljiviji na zagađenje vazduha tokom kuvanja.

6. Ugljenični otisak

 Plinski šporeti ostavljaju veliki ugljenični otisak, od curenja metana do emisije CO i CO2, naglašavajući potrebu da se okrenemo čistijim tehnologijama kuvanja boreći se za zeleniju budućnost.
Ipak, ukoliko koristimo električnu energiju, moramo imati u vidu različite izvore energije iz kojih se ona dobija.

7. Rešenja za smanjenje štetnog izlaganja zagađenom vazduhu u kuhinji

Prvo i najvažnije, potrebna vam je odgovarajuća ventilacija za zdraviji vazduh u kući. To znači ventilacija sa integrisanim filterima i prečišćivačima vazduha, ako je moguće. Dalje, bezbednije je korišćenje električnih šporeta umesto plinskih. Indukcioni šporeti su inovativniji i moderniji, a s druge strane su ekološki prihvatljiviji za kuvanje i nude poboljšana kulinarska iskustva.

8. Svako zaslužuje čist vazduh

Neke zemlje razmišljaju o smanjenju upotrebe gasa, dok druge idu ka tome da ga sve više koriste, jer je gas bolje rešenje od biomase, ćumura i uglja.  Kako god, svi zaslužuju čist vazduh i pristup čistijim rešenjima za kuvanje, bez obzira na prihode, stambeni status i odredište stanovanja. Ovo pojašnjava zašto je tehnologija ventilacije u kuhinjama i domovima važna za naše zdravlje.

Tehnički direktor Marquis Intelligence-a, Gordana Blagić, već je  pisala na ovu temu, a sve možete pročitati na linku.